Posted by: sshenriss | mai 24, 2007

Haridus

 Eesti ja Itaalia vaheline koostöö

Kõrgharidus

Mõlemad pooled edendavad vahetut koostööd ülikoolide ja kõrgharidusasutuste vahel, sõlmides kokkuleppeid ja konventsioone, vahetades õppejõude, andmeid ja teavet, viies läbi ühiseid teadusprojekte ning korraldades seminare ja kongresse.

Selleks soodustatakse kontakte Itaalia Ülikooli Rektorite Alalise Konverentsi ja vastava Eesti institutsiooni vahel.

Mõlemad Pooled edendavad koostööd Euroopa Ühenduse programmi Socrates/Erasmus raames.

Mõlemad Pooled toetavad Bolognas 19. juunil 1999. aastal 29 Euroopa riigi poolt allkirjastatud Euroopa haridusministrite ühisdeklaratsioonis ettenähtud eesmärkide saavutamist. Eelkõige edendavad pooled kogemuste ja teabe vahetamist, et toetada Euroopa kõrgharidusruumi loomist. Sellist koostööd on võimalik ellu viia nii valitsustasandil toimuvate vahetuste kui ka akadeemilise koostöö kaudu.

Sellega seoses soodustavad pooled olemasolevate suhete edasist arendamist ülikooli tasandil.

Mõlemad pooled vahetavad käesoleva programmi kehtivuse ajal igal aastal 3 ülikooli õppejõudu ja/või teadurit, kes viibivad 10 päeva teises riigis eesmärgiga luua kontakte, määratleda ühist huvi pakkuvad uurimisvaldkonnad ning alustada koostööd kahe riigi ülikoolide ja haridusasutuste vahel.

Akadeemiliste kvalifikatsioonide tunnustamine Mõlemad pooled soodustavad vastavate kooli- ja kõrgharidussüsteemide tundmist, vahetades selleks ka dokumente ja eksperte, nii et iga riigi vastavatel institutsioonidel oleks võimalik täpsemalt hinnata akadeemiliste kvalifikatsioonide vastavust.

Kooliharidus Pooled edendavad tihedat koostööd kõikidel tasanditel, koolide ja haridusosakondade vahel, et parandada vastastikuseid teadmisi koolisüsteemidest, õppekavadest ja õpetamismeetoditest, mida tehakse ka raamatuid ja muid õppematerjale vahetades.

Mõlemad pooled püüavad edendada ühiseid algatusi haridus- ja kooliküsimustes, milles lepivad antud valdkonnas pädevad ministeeriumid omavahel kokku, kasutades diplomaatilisi kanaleid.

Keeleõpe Mõlemad pooled kannavad hoolt oma keele ja kultuuri tutvustamise eest teises riigis.

Praegusel hetkel töötabEestis, Tartu Ülikoolis üks mõlema poole poolt ametlikult tunnustatud Itaalia lektor.

Itaalia pool toetab võimalusel itaalia õppetoolide loomist Eesti ülikoolides ja gümnaasiumides.

Itaalia pool, eesotsas Välisministeeriumi ning Kultuuri Edendamise ja Koostöö Direktoraadiga, varustab Eesti poole õpikute, audiovisuaalsete ja muude õppevahenditega itaalia keele, kultuuri, kirjanduse, ajaloo ja geograafia õpetamiseks ning õpetajate ja assistentide täiendkoolituseks, samuti mis tahes kultuuriasutuste palvel, kes taotlevad neid diplomaatiliste esinduste kaudu.

Dante Alighieri Ühing, mida esindab Eestis Tallinna komitee, annab välja aastateks 2005-2007 12 stipendiumi, igaüks suurusega 1291 eurot.

Eesti Pool pakub igal aastal 2 stipendiumi eesti keele ja kultuuri õppimiseks suvekursustel Tartu Ülikoolis või Tallinna Pedagoogikaülikoolis. Stipendium katab osavõtumaksu, majutuskulu ja päevarahad.

 STIPENDIUMID

Itaalia pool pakub Eesti kodanikele vastavalt oma eelarvelistele võimalustele stipendiume Itaalia-alaseks uurimis- ja teadustööks, kokku 115 kuuks igal aastal.

Eesti pool pakub Itaalia kodanikele vastavalt oma eelarvelistele võimalustele stipendiume uurimis- ja teadustööks Eestis kokku 40 kuuks igal aastal.


Lisa kommentaar

Kategooriad