Sitsiilia

Sitsiilia  

Sitsiilia on kőige suurem saar Vahemeres. Legendi järgi lői Kőigevägevam selle maa säravast päikesest, soojast puhtast merest ja hiiglaslikest mägedest. Siin on segunenud maa ja mere värvid ja lőhnad ning pőimunud omavahel erinevate kultuuride juured. Iidsetest aegadest alates on meri sidunud Sitsiiliat teiste maadega. Oma geograafilise asendi tőttu pole saar olnud mitte ainult vallutusobjektiks, vaid ka Vahemeremaade inimeste kohtumispaigaks, sillaks Euroopa ja Aafrika vahel. Kreeklased, roomlased, bütsantslased, araablased, normannid… Nad järgnesid üksteisele vői elasid saarel koos – tegutsesid, lőhkusid ja ehitasid üles. Erinevate kultuuride pőimumine on tinginud saare arengu omapära, asetanud oma pitseri ajaloolistele traditsioonidele ja sitsiillaste elukorraldusele. Mitte kusagil mujal pole ristunud sedavőrd paljude inimeste saatused, kohtudes, armudes, ka omavahel vőideldes. Silmad, nii säravad, et näivad peaaegu läbipaistvatena, uudistavad Teid tumedate kiharate alt; araablaslik jutt segamini prantsuskeelsete sőnadega. Kőrvuti elavad siin nii sirgete joontega kreeka arhitektuur kui ka rohkete kaunistustega barokkstiil. See saar on tulvil mineviku sündmusi.

Ja selle kőige keskel asub tőeline pärl – imekaunis
Palermo, mille läheduses paiknevad meie hotellid.

Kurikuulus sitsiilia maffia pole tänapäeval enam rohkemat kui lihtsalt ajalooline fakt, arvukaid turiste meelitavad siia nii ainulaadsed ajaloo- ja arhitektuurimälistesed kui ka vőrratu loodus. Ja siin on, mida vaadata. Kreeka perioodi meistriteosed ei jää alla isegi Kreeka enda mälestistele, “sitsiilia barokk” ja bütsantsi mosaiigid hämmastavad kujutlusvőimet, roheluse ja värvide rohkus vapustab. Tihti hämmastab vőőraid Sitsiilia linnade ehitistele iseloomulik tume värv, nimelt on ehitustöödel kasutatud küllaltki haruldast laavakivi. Siinsaamas, Sitsiilias, asub ju Euroopa kőige suurem tegev- vulkaan Etna.

Palju pőnevat ootab saarel ka ajaloohuvilist: arvukad lossid ja kirikud jutustavad kesk- ja renessansiaja sündmustest ning Akropoli varemed meenutavad muistse hellenismi klassikalisi vorme.

Möödunud aegade unikaalsete mälestiste kőrval pakutakse turistidele ka traditsioonilisi käsitöötooteid. Suveniiride huvilistele pakuvad kohalikud meistrid suurt valikut käsitööd: keraamikat, tikandeid, pitse, omapäraseid hőbedast ja laavakivist ehteid.

Kohalikud toidud on ääretult maitsvad. Ja pole ka ime. Kes suudaks vastu panna tüüpilise sitsiilia köögi ahvatlustele? Praetud läätsekook, makaronid sardiinidega, küpsetatud kala, palju erinevaid kastmeid, maitseaineid pastale ja lihale – lihtsalt keele viib alla! Parim lauakaunistus on “frutta martorana”. Vőimatu on loobuda jäätisest ja kuulsast “kassatőst” – traditsioonilisest suhkurdatud puuviljaga kaunistatud kohupiimatordist. Ja loomulikult ei lahku keegi saarelt ilma kohaliku magusa veini pudelita.

Tundub, et kogu Sitsiilia ajalugu on seotud looduse ebatavalise iluga, kuid ajaloolised mälestised sobivad harmooniliselt saarele omasesse maastikupilti. Lausa lőpmatusse ulatuvad tihedalt rohelusega kaetud järsud kaljud, neemede ja kuristike vaheldumine on juba iseenesest kordumatu vaatepilt. Ning meri! Puhas, soe ja hellitav – ta lausa lummab oma värvide mänguga, sillerdades taevasinisest tumesinise, peaaegu musta varjundini. Arvukad, kogu rannikut hőlmavad sukeldumiskeskused, annavad vőimaluse tutvuda meelikäitva veealuse maailma imedega.  

Keskmine temperatuur
          Mai     Juuni    September
Őhk    20-24 25-30    23-26
Vesi      20      25         23

Sitsiiliasse viivad Teid järgmised reisikorraldajad:

 

 

Lisa kommentaar